De rechtbank in Den Bosch heeft een massaclaim van ondernemers tegen Rabobank van tafel geveegd. De mkb’ers raakten veel geld kwijt door rentederivaten van de bank, maar volgens de rechter zijn de zaken te uiteenlopend om in één grote zaak te behandelen.
De Stichting Renteswapschadeclaim die de zaak namens de ondernemers aanspande, is volgens de rechter niet ontvankelijk. Directeur Pieter Lijesen zou te veel macht uitoefenen, waardoor niet duidelijk is of hij uit eigen belang handelt of namens zijn klanten. De ondernemers kunnen wel individueel procederen tegen Rabobank.
Banken verkochten in het verleden op grote schaal beleggingsproducten waarmee ondernemers zich indekten tegen een mogelijke stijging van de rente op hun kredieten. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) stelde eerder al vast dat Rabobank en een aantal andere banken daarbij niet helder waren over de risico’s van de ingewikkelde financiële producten.
Doordat rentes de afgelopen jaren niet zijn gestegen, maar juist zijn gedaald, hebben renteswaps zich in sommige gevallen tegen ondernemers gekeerd: ze kosten geld, in plaats van dat ze risico’s verminderen. Sommige bedrijven kwamen daarvoor in financiële moeilijkheden. Naar schatting hebben 17.000 mkb’ers een rentecontract afgesloten bij een Nederlandse bank.
Rabobank heeft sinds 2005 zo’n 8.000 renteswapovereenkomsten gesloten met ondernemers. De bank zegt bereid te zijn mee te werken aan individuele oplossingen voor klanten. “Als er fouten zijn gemaakt wil Rabobank samen met haar klanten tot een oplossing komen. Als klanten schade hebben geleden door zaken die de bank niet goed heeft gedaan, compenseren we die.”
Lijesen laat weten in hoger beroep te gaan tegen de beslissing van de rechter. Als dat niets oplevert wil hij zeshonderd individuele rechtszaken opstarten namens de gedupeerde ondernemers.
Bron: Z24/ANP
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl